Muş Haber
HV
29 MART Cuma 01:45

TBMM Başkanı Şentop'tan 'gizli madde' açıklaması

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Lozan Antlaşması'na ilişkin bazı iddiaların sorulmasına karşılık, "Bir uluslararası anlaşmanın gizli maddesi de olamaz; Lozan'ın da yok" yanıtını verdi.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 04-01-2023 18:04   Güncelleme : 04-01-2023 18:04
TBMM Başkanı Şentop'tan 'gizli madde' açıklaması

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Meclis'te basın mensuplarının Lozan Antlaşması'nın gizli maddeleri olduğu yönündeki iddiaları sorması üzerine, bunları ilk duyduğunda espri olarak algıladığını söyledi.

Lozan Antlaşması'nın süreli veya 100 yıllık bir anlaşma olmadığını, birçok ülkenin taraf olduğu bir anlaşma olduğunu vurgulayan Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

″Süre meselesi söz konusu değil, anlaşmada böyle bir şey yok. Gizli madde meselesi de hukukçular açısından tuhaf karşılanacak bir durum. Çünkü, bir anlaşma yapıldığı zaman bu anlaşma, o imzalayan ülkelerin parlamentolarına gelir, orada onaylanır. Gizli olan bir hüküm nasıl parlamentoda onaylanacak, kim bakacak, değerlendirecek de onay verilecek? Uluslararası anlaşmalarda gizli bir hüküm olamaz. Gizli hüküm denilen bir şey varsa anlaşma değildir; anlaşma metninden değildir zaten. Böyle bir şey yok. Süreli de değil, bir uluslararası anlaşmanın gizli maddesi de olamaz; Lozan'ın da yok.″

″EKSANTRİK TARİH YORUMLAR REALİTEDEN KOPMAMASI LAZIM″

TBMM'nin resmi internet sitesinde yer alan habere göre Mustafa Şentop, ″Neden Lozan Antlaşması sık sık böyle tartışılıyor?″ sorusuna karşılık ise, ″Böyle eksantrik tarih yorumları yapanlar var; biraz dikkat çekici, sıra dışı... Ama bunun, özellikle hukukla ilgili bir olaysa söz konusu olan, hukuki realiteden kopmaması lazım. Bir uluslararası anlaşma, bu kadar çok ülkenin hükümetlerinin imzaladığı, meclislerine giden, oralarda görüşülen bir anlaşmanın gizli maddesi nasıl olabilir? Gizli madde olduğu iddia edilen şeyler varsa da bunlar anlaşma değildir, anlaşma hükmü olamaz. Bu gayet lüzumsuz bir tartışma.″ sözlerini sarf etti.

 

AdminAdmin

YORUMLAR